Iskolai lemorzsolódás: lép a fiatal, ha túl nehéz a táska 

Országosan nő az iskolaelhagyó fiatalok száma, ám Somogyban jobb a helyzet, a statisztikai adatok szerint megyénkben kevesebb az oktatási rendszerből kikerülő 16 és 24 év közötti fiatal. 

Az Oktatási Hivatal adatai alapján jól látható, hogy csökken az iskolából lemorzsolódó fiatal Somogy megyében. Ám, ha jobban górcső alá vesszük a statisztikát, láthatjuk azt is: a korai iskolaelhagyásnál figyelembe vehető diáklétszám szintén csökkent. Így aztán nem tűnik annyira meglepőnek, hogy kevesebben kopnak ki idő előtt az iskolapadból. Az előző tanévben 9722 diákból 834-en nem fejezték be tanulmányaikat Somogyban. Egy esztendővel korábban 10 ezer 45-ből 932-en morzsolódtak le, azt megelőzően 10 ezer 222 diák közül 914-en hagyták ott az iskolát. A 2015/16-os tanévben 10 ezer 540-ből 1040-en nem fejezték be az iskolát, és azt megelőzően a 11 ezer 332-ből 1113-an. Somogy középiskoláiban stagnál a tíz százalékos lemorzsolódási arány. Ami nem kevés, de alacsonyabb az országos 12,5 százalékos átlagnál.

Agócs Attila, a Kaposvári Szakképzési Centrum Lamping József Műszaki Szakgimnázium igazgatója elmondta, hogy az általa vezetett intézményben ugyan csökken a kimaradó diákok száma, de még mindig sokan vannak, akik otthagyják az iskolát.

– Az okok nem csak a családra, de visszavezethetőek oktatáspolitikai, gazdasági, szociális háttérre is – vélekedett Szemere Márta, szociológus – írja a sonline.hu.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!