Hóvirág gyűjtés - csak természetvédelmi és tudományos célból

Nyílik a hóvirág, de miután védett, akár börtönbüntetés is lehet a virágszedés vége, így inkább csak fotózzák a túrázók, áll a nemzeti parkos felhívásban. A Duna Dráva Nemzeti Park úgy fogalmaz, a hóvirág a "természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok" közé került, így a gyűjtése, árusítása csak természetvédelmi és tudományos célból engedélyezhető. 

A hóvirág a tavasz egyik első hírnöke, szemet, lelket vidító jelenség. Enyhébb teleinken már januárban feltűntek az utcákon vödrökben, dobozokban az árusoknál. A kereskedelmi célból történő gyűjtés azonban komoly veszélyt jelent az erdeinkben sokfelé megtalálható kedves virágra. Országos felmérések szerint a legtöbb hóvirág Dél-Dunántúlról került a piacokra. A sokéves megfigyelések tapasztalatai szerint egyre ritkult, mivel a kirándulók mellett az alkalmi árusok és kereskedők egyre nagyobb tömegben gyűjtötték. Sajnos az utóbbi években jellemzővé vált, hogy hagymástul is szedték és árulták, súlyosan veszélyeztetve a vadon élő populáció fennmaradásának esélyét. 2005. szeptember 1. óta a jogszabályok is védelmet biztosítanak a hóvirág számára
Egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár, tizenegy szál leszakításáért pedig akár börtönbe is lehet kerülni - írta a Magyar Hírlap hétfőn. Az újsággal Kiss Károly önkéntes természetvédelmi őr közölte, hogy az Európában honos huszonegyből négyféle, az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirág él Magyarországon. Ezek közül a kikeleti hóvirág a "klasszikus", védett. A többi fajba tartozó termesztett növényre nincs tilalom, ám az árusításhoz szükséges jóváhagyás beszerzése elég körülményes.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!