Hosszú útra indul a gyógyulásért a somogyi kislány, Dorci – Gyűjtés indult a csokonyavisontai család javára

Hosszú útra indul Dorottya, a születésekor oxigénhiányos állapotba került csokonyavisontai kislány. Barcelonában speciális műtéti eljárással próbálnak segíteni rajta, hogy a kóros izom-visszahúzódásokat és következményeit orvosolni tudják – írja a sonline.hu.

Dorottyánál a születésekor agyvérzés lépett fel, és középsúlyos oxigénhiányos állapot állt be nála. Súlyosan károsodott a központi idegrendszere. Kezdetben az életben maradásáért küzdöttek a PTE Koraszülött Intenzív Osztályán, ahol 54 napot töltött. Bár időre született, normális súllyal, mégis nagyon kevés eséllyel indult neki az életnek. Volt olyan orvos, aki azt jósolta, hogy sosem lesz több „egy szobanövénynél”. Azóta rengeteget küzdöttek érte a szülők és a szakgyógyászok. Dorottya négyévesen a rengeteg fejlesztés ellenére sem képes önállóan járni, és sajnos nem tud beszélni, a hangok kiadása is nehézséget okoz neki.

– A szakemberek szerint Dorci értelmes, okos kislány, akinek hátrányai mind-mind az oxigénhiány okozta mozgásképtelenségéből adódnak – mondta az édesanya, Harasztia Judit. – Versenyt futunk az idővel, mert minden nappal csökkennek az esélyei a teljes életre. Ha nem tudja használni, akkor félő, hogy elsorvadnak az izomrostjai. Ezért vállaltuk a spanyolországi műtétet, annak minden terhével. Az idén nyáron strand helyett mi kórházba megyünk, pihenés helyett a műtét utáni rehabilitáció lesz a program. Bízunk benne, hogy van értelme az erőfeszítésnek, hiszen a mi kis hősünk is mosolyogva ébred minden reggel, bármilyen nehéz nap elé is néz.

Az édesanyának illúziói nincsenek, de abban bízik, hogy a beavatkozás segít továbbhaladni az úton. A gyerek szinte mindent megért, mégsem tudják, hogy az agy képes lesz-e a beszédre. Ha az operációval megszüntetik a szájzárat, a lehetősége meglesz annak, hogy szavakat formáljon. Július 11-én, vasárnap indulnak Spanyolországba. A műtét ára több mint 1,5 millió forint, a szállás 300 ezer forintba kerül.

Gyűjtés indult a csokonyavisontai család javára

A költségek megterhelik a családot, hálásan fogadnak minden támogatást. Kaptak segítséget a faluból is, s adománygyűjtőt helyeztek ki a településen. 

Akik segíteni szeretnének, a következő számlaszámon tehetik: 11773432-00298216. A speciális eljárást Igor Nazarov, Barcelonában élő professzor dolgozta ki, és a lényege, hogy a műtét keretében a kóros izomrostokat elmetszik, ezzel mentve meg a környező izomrostok egészséges struktúráit, lehetővé téve azok normális működését. Dorci esetében a műtét két részletben valósul meg. Az első operáció a talpát, az Achilles-inát, a térdhajlatát, a lapockáját érinti, a célja a járás és a kézügyesség elősegítése lesz. A második beavatkozás az arcára, a szájára koncentrálódik, hogy a beszédképesség kialakulhasson. A műtétet három hónapos felépített rehabilitációs program követi, amelyet otthoni, illetve intézményi keretek között kell majd elvégezni Magyarországon.

 

Forrás/fotó: sonline.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!