A holtágakban gyakori a halpusztulás

Mint arról az országos média is beszámolt, a napokban százszámra pusztultak a halak az Ó-Dráván. A jelenség nyaranta ismerős, csak most a barcsi szakasz helyett a ferenctelepi részen történt, és nagyobb mértékű volt, mint az előző években.
 

Mint arról mi is tudósítottunk, a határvíz frissítése, és vízszintjének emelése érdekében a Fekete árkon fenékküszöböt építettek az érintett magyar és horvát nemzeti parkok. Ezzel 30-40 cm-el megemelkedett a víz a barcsi szakaszon, azonban a felső szakasz vízszintjét jelentősen nem befolyásolta. Mint megtudtuk, az Ó-Drávát itt nagyon benőtte már a növényzet, mely jelentős oxigén felvevő, ráadásul az utánpótlást biztosító Babócsai Rinyán az elmúlt évben volt halpusztulás, és elképzelhető, hogy akkor került olyan szennyeződés a holtágba, melynek bomlása most gyorsult fel a meleg, és a hőingadozás hatására, és az is bejátszik az oxigénfelvételbe.
A több száz tetem kiemelését a magyar szakemberek azonnal megkezdték. Szerda reggel, aki tudott igyekezett segíteni, azonban a horvát szakaszon a tetemek ott maradtak, ami újabb fertőzést is okozhat. Ráadásul hosszú vízről van szó, rengeteg mocsárral és magyar oldalról beláthatatlan és hozzáférhetetlen szakaszokkal.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!