Frankovics Györgyre emlékeztek Lakócsán

Frankovics Györgyre, a lakócsai tanárra, író-gyűjtőre emlékeztek Lakócsán. A nap fő apropója, az etnográfus eddig még kiadatlan gyűjteménye, a Pucka biblija bemutatója volt. Sajnos a nyomdai kiadásra még várni kell, a könyv promóciója azonban előrevetíti annak tartalmát, és várható megjelenését.

A Frankovics György megemlékezésen hangzott el, hogy a felidézett szellemi hagyaték a magyarországi horvát közösségek kultúr-kincsévé vált időközben. Az óvodások Frankovics György gyűjtéséből származó mondókákkal és különböző körjátékokkal kedveskedtek, az általános iskolások pedig az író életéről tartottak rövid előadást, illetve idéztek a megjelenésre váró Pucka Biblija-ból, valamint horvát népdalokat adtak elő.
A megemlékezésen a pécsi Tanac néptáncegyüttes is fellépet, hisz számos kötődése volt Gyuri bácsinak a baranyai megyeszékhelyhez.

Frankovics György 1945. december 9-én született Drávafokon. Podravinai horvát parasztcsaládban nőtt fel a Dráva menti Lakócsán. Tizennégy éves volt, amikor Budapestre kerül, hogy az – akkor még az országban egyetlen – szerb-horvát gimnáziumában tanuljon tovább. A középiskola elvégzése után egy évig képesítés nélküli tanító volt saját falujában. 1964-1968 között Pécsett a Tanárképző Főiskola Délszláv Tanszékén folytatta tanulmányait történelem-délszláv szakos hallgatóként. Mándoki László, a Baranyai Megyei Néprajzi Múzeum igazgatója ösztönzésére horvát meséket, találós kérdéseket, hiedelem mondákat gyűjtött. Első tanulmányai a Janus Pannonius Múzeum Évkönyvében láttak napvilágot. Főiskolásként, Rónai Béla és Király Lajos vezetésével több somogyi és baranyai néprajzi gyűjtőúton vett részt.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!