Fiatalítás vár a szentesi szürke marha gulyára

A mennyiség után a minőség kerül a fókuszba a nemzeti park állattartó telepén a jövőben. 30-40 tehénnel bővítenék a gulyát.
Horváth Zoltán, tájegységvezető a HÍD TV hétfői Barcsi Krónikájában elmondta, szelektálás zajlik a szürke marhák között, ugyanis a tehenek között 17-18 évesek is vannak, ezért fontos a fiatalítás a gulya fenntartása érdekében.

 

Mint fogalmazott, a Duna Dráva Nemzeti Parknak Drávaszentesen, jelenleg 80 tehene van, és 10 üszőt is hoztak már át a másik telephelyükről az előző évi öregek pótlására. Reményeik szerint hatvan fölötti borjú fog most születni, de itt egy pici emelést szeretnének majd a jövőben. Ezért egyre több jó képességű üszőt, nő ivarú borjút fognak vissza, amit nem értékesítenek, hogy az állományt picit tudjuk emelni, és picit tudják fiatalítani. A cél az, hogy 100-110 tehén legyen, és egy 90-100 közötti borjú. Ez azért is fontos, mert ilyen gazdálkodás akkor lehet példamutató, ha itt a kondíciókat is figyelembe veszik. Tehát fontos, hogy a terület természetvédelmi kezelése mellett, olyan ágazatot tartsanak fenn, ami valamennyi bevételt is tud hozni.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!