Erdész verseny az Országos Erdész Egyesület szervezésében

Erdészek mérték össze tudásukat a héten az ország több pontján is. A Sefag ZRt dolgozói Barcson versenyeztek a megyei címért, és a továbbjutásért.
A versenyt, az Országos Erdész Egyesület szervezi, ez a felvezetője az éves vándorgyűlésnek. A hazai erdészetek legjobbjai az Országos Bajnokságon adnak számot szakmai tudásukról.  

A hagyományos, évi előválogatónak idén először adott otthon a SEFAG ZRt, de a jelek szerint jól vizsgáztak, akár csak a versenyzők. Az Év erdésze verseny része volt a választékolás, amikor egy kidöntött törzsről kell elmondani, milyen fűrészipari elemekre darabolható. Ha eldöntötték bútor, vagy tűzifa lesz belőle, illetve egyes részeiből, mehettek az erdőbe, egy fiatal nevelésre szoruló állományba, hogy kijelöljék, mit kell kivágni, vagy meghagyni, esetleg véghasználatra is. A gyérítés jelölés mellett volt állófa becslés is, szabadon álló magas fa méreteit és tömegét kellett kiszámolni, de fiatal erő műszaki leírásával is szolgáltak a versenyzők: fajokkal, nevelésértékeléssel, és károsítás szűréssel. Nem maradt el a trófeabecslés és a lövészet sem. A trófeák súlyát és minőségét 60, illetve 130 méter távolságból, távcső segítségével kellett megtenni. Kispuskával álló célpontra céloztak, illetve a korong lövészetben is remekeltek, nem csoda, hisz az erdész munkájához hozzá tartozik a napi biztonságos fegyverkezelés is. A szakmai elméleti kérdések megválaszolása, illetve a gyakorlati feladatok mellett a legnagyobb kihívás mindenki számára, a közjóléti feladat ellátása. Amikor gyermekeket vezetnek körbe, és úgy kell tájékoztatni, hogy mindenki megértse, amit mond az erdész, az erdésznek pedig a kíváncsi picik minden kérdésére válaszolnia kell.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!