Elmaradt idén a várt feketególya szaporulat

A 2021-es statisztikákban szomorú képet mutatnak a madárpopulációkra vonatkozó számadatok. A szaporulatok, a csapadékhiánynak köszönhetően, messze elmaradtak a várttól. Ennek az aszályos időszaknak pedig évek óta a legnagyobb vesztese a fekete gólya.

 

Horvát Zoltán, a Drávai tájegység vezető szerkesztőségünknek elmondta, hogy a fekete gólya a tavaszi vizek alapján felméri lesz-e elegendő táplálék számára, és ehhez igazítja a költését, hisz ha nincsenek kisvizek, nincsenek békák, így nincs ebihal, ami a fióka nevelési időszakban a legnagyobb táplálék bázisa a feketególyának.
„Ezt látva a fekete gólya nem marad a fészken, vagy ha foglalja is egy darabig, néhány hét után odébb áll. Így volt ez idén is, annál a néhány bátor vállalkozónál pedig, aki az aszály ellenére mégis tojásrakásba kezdett, sajnos nagyon sokszor meghiúsult a költés.” Az átlagos 15-16 lakott fészekkel szemben, most három fészekből repült ki fióka a déli régióban, ott is csak 1-2 fióka volt. A kedvező években 10-12 pár költés, és akár 4-es 5-ös fészekaljak is voltak.
Fotó: DDNP/ Horváth Zoltán

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!