Csípős téma a Híd Tv hétfői, Terasz című műsorában

Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudomány Egyetem Természettudományi Karának adjunktusa lesz a Barcsmédia vendége hétfőn. Téma a szúnyogok jelenléte.
A klímaváltozás, valamint az erős áruforgalmi és turisztikai tevékenység miatt számos jövevényfaj jutott el forró égövi élőhelyekről Európába. Ez a folyamat a biológiai invázió, melynek következtében az 50 őshonos csípőszúnyogfaj mellé három új faj érkezett hazánkba.

Az inváziós szúnyogfajok számos, emberre és háziállatokra egyaránt veszélyes kórokozót (például vírusokat és fonálférgeket) terjeszthetnek. A járványügyi fenyegetettség megértéséhez ismernünk kell e fajok elterjedésének térbeli és időbeli mintázatait, melynek érdekében az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói a lakosság bevonásával egy egész országot lefedő szúnyogmonitorozó programot indítottak 2019-ben. A lakossági bejelentéseket (fogott példányok, mobilapplikáción vagy e-mailen keresztül küldött fényképek alapján) dipterológus szakemberek azonosítják be, majd a tudományosan igazolt észlelések összegzésével térkép készül a szúnyogok jelenlétéről.
A témával foglalkozó Terasz című műsor 2021.07.12. hétfőn,18 órakor kezdődik a Híd Tv-ban.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!