Az aszályos év is kedvezett az állattenyésztésnek a nemzeti parknál

A természetvédelmi kezelések, a gyepgazdálkodás, az állattenyésztés jól alakult a Duna Dráva Nemzeti Park Drávai Tájegységében, annak ellenére, hogy az aszály miatt félő volt a széna minősége és mennyisége, de a Dráva Völgyben mélyen voltak a gyepterületek.

Horváth Zoltán, drávai tájegységvezető tájékoztatta szerkesztőségünket a szaporulat alakulásról és a gazdálkodásról. Mint fogalmazott, ennek a mocsaras, mély résznek, megvan az az előnye, hogy aszályosabb évben is ellátja az állatokat megfelelő mennyiségű fűvel, legelővel, és szénát is megfelelő mértékben tud előállítani.  Ilyen szempontból szerencsésen alakult az év, az állatállományt sikerült kicsit fejleszteni, mind a rackajuhokat, mind a szürke marhákat.  Jól sikerültek az ellések, így a természetvédelmi kezelés is jól zajlott. Horváth Zoltán hozzátette, Drávaszentesen minden rendben, és az a cél, hogy a darányi területeken az állattartáshoz fűződő infrastruktúrát is tudjuk fejleszteni a következő pályázati ciklusban, és ennek az előkészületeit már megtettük. 

Túl vannak a tenyészállat válogatáson, a felesleges állomány értékesítették, jelenleg 220 rackaanyával várják a tavaszt, a szokásos 150 körüli báránnyal számolnak, a szürke marháknál pedig fiatalításon esik át az állomány, ott szeretnék elérni a 100 anyát és 70 körüli borjat.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!