Ander Balázs civil szervezetekkel fogna össze - interjú

Civil szervezetekben gondolkodik a helyhatósági választásra készülő ellenzéki összefogás jegyében és az ő olvasata szerint nem kerülhet egymás mellé a DK az MSZP és a Jobbik logója. A fideszes polgármester jobbikos támogatását most egyértelműen cáfolja, szerinte nem a Jobbikhoz köthető hírportál cikke miatt indult útjára ez a verzió. Sőt, a Helló Dél-Somogy Ander Balázs szerint nem jobbikos portál. Vagy mégis? Az előzményekről IDE KATTINTVA is olvashat nálunk. Az alábbiakban közöljük a Dráva Hullámnak adott interjú írásos változatát.

Dráva Hullám: Helyhatósági választás a folytatásban a téma. Karvalics Ottó egy felfokozott hangulatú közleményt adott ki, vélhetően a hellodelsomogy.hu portálon található információkra reagálva, mely szerint nem kér az állítólagos jobbikos támogatásból. A vonalban Ander Balázs a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője. Szép napot kívánok!

Ander Balázs alelnök, országgyűlési képviselő, Jobbik: Kezit csókolom, köszöntöm a hallgatókat. Nem kér az állítólagos támogatásból, mert nincs is támogatás. Ez teljesen egyértelmű. Nagyon sokaknak elmondtam már, azóta is, azelőtt is… Néhány héttel ezelőtt jutott el hozzám ez a pletyka, hogy kettő agysejtnél többel bíró emberek számára ez az egész annyira abszurd, hogy tulajdonképpen szót sem kellene erre vesztegetni. Teljesen nyilvánvaló, hogy a Jobbik, mint az ellenzék legerősebb pártja, bizony az önkormányzati választásokon is le akarja bontani a kormánypárti vidéki bástyákat. Ebbe pedig, hogy a fenébe férne már bele – elnézést – az, hogy mi bármilyen vonatkozásban Fideszhez köthető személyt támogassunk. Abszurd, nonszensz. Azokat kellene egyébként megkérdezni – egy jól behatárolható kört – ne beszéljünk mellé, szerintem azért Barcson sokan hallották ezt a pletykát. Azokat kellene megkérdezni, akik ezt elterjesztették, hogy mire alapozzák ezt és miért csinálják ezt, miért találták ki. Amikor egy olyan jó három héttel ezelőtt én magam is ezzel szembesültem, hát majdnem a hátsómra huppantam, mert valóban megrökönyödött tőle az ember. De még egyszer mondom: Nincsen, nem is lehet ilyen, kivitelezhetetlen lenne egy ilyen támogatás és nincs is erre nézvést szándék. Miért is lenne? Meg kell nézni a választási eredményeket Barcson, vagy éppen Nagyatádon, meg még sok más dél-somogyi településen is, és világosan látszik, hogy a Jobbik az egyértelműen kihívó helyzetben van. Tehát miért kellene nekünk ilyesféle alkukat kötni bárkivel?

DH: Ez nyilván ez egy politikai alku tárgya lehet, vagy lehet, hogy nem… Mindenesetre éppen a Helló Dél-Somogy, a Jobbikhoz erőteljesen köthető portál volt az, amely cikket jelentetett meg ezzel kapcsolatban. Úgy fogalmaz: „a mostani barcsi polgármestert, akinek igen megromlott a kapcsolata a térség kormánypárti képviselőjével, már nem fogja a Fidesz indítani, viszont a Jobbik független színekben támogatná. Ander nem erősítette meg ezt a verziót…”

Ander Balázs: Nem, nem, nem… ezt ne is terjesszük tovább, én nagyon megkérem szerkesztő asszonyt is, ott kifejezetten pletykát vagy szóbeszédet említenek, nem emlékszem, hogy szóbeszédről, vagy pletykáról van szó. De nem konkrét tényként tárták elő. Én pedig nyilvánvaló módon, most írásban nem lehet érzékelni adott esetben a reakcióját az embernek, de most egy élő felvételben talán azért jól hallatszik a megrökönyödésem. Tehát ugyanezzel hárítottam el, hogy én erről tulajdonképpen beszélni nem akarok, megerősíteni nem akarom, beszélni sem akarok erről, annyira abszurd ez az egész, hogy pontot is tehetnénk ennek az egésznek a végére.

DH: Tehát cáfolja, magyarul akkor is ennyit kellett volna mondani….

Ander Balázs: Ami meg is történt. Tehát hogyha valaki tud szöveget értelmezni, akkor azt a nem túl hosszú cikkecskét elolvassa, és abban világosan ellenzéki esetleges együttműködésről van szó. De semmiképpen nem ellenzéki és fideszes együttműködésről. Tehát azért a kettő között véleményem szerint kardinális különbség van. És hogyha valaki, mondjuk nem vegyíti mértéktelenül a sört a pálinkával és nem építi le a saját agysejtjeit ennek megfelelően, akkor éppen ez miatt ennek nem is tud hitelt adni.

DH: Nem tudom, hogy hogy hangzott a kérdés és az interjú. Nem lett volna-e egyszerűbb megelőzni ezt a – kvázi most jelen pillanatban úgy tűnik – félreértést?

Ander Balázs: Akár nevezhetjük annak is… de még egyszer mondom: itt az eredőjét kellene még egyszer megvizsgálni a dolgoknak, én ilyesmit soha nem erősítettem meg. És még egyszer, sokadjára hadd mondjam el, aki egy kicsit is otthonosan mozog a politika világában, és mondjuk felnőtt korára a Bogyó és Babóca világán túl tud tekinteni, az egyből érzékeli ennek az abszurditását. Magának a felvetésnek is az orbitális hülyeségét.

DH: Ezt a szerkesztőség tagjainak is elmondta, akik ezt leírták?

Ander Balázs: Hááát… hellyel-közzel igen. Ugyanúgy, ahogy most Önöknek. És ugyanúgy, ahogy azoknak az embereknek, akik mondjuk ezzel megállítottak és megkérdeztek, hogy ebből mi igaz. Nyilvánvalóan semmi.

DH: Ha hasonló félreérthető mondat megjelenik valahol, akkor politikusként Ön is cáfolt volna egy közleménnyel? Legalább?

Ander Balázs: Valószínűnek tartom, de azt is valószínűnek tartom, hogy már a dolgoknak a gyökerénél elvágtam volna az ilyesféle feltételezések a szárba szökkenését.

DH: Ez így úgy látszik eddig nem sikerült, de akkor a cáfolat tényként közölhető…

Ander Balázs: Akkor köszönöm, hogy Önök ebben segítségemre voltak, mert így van. Ez nagyjából annyira abszurd, mintha valóban kijelentené valaki, hogy engem a KDNP fog támogatni a következő országgyűlési választásokon. De nem tudom, hogy érdemesnek tartanám-e ezt a felvetést cáfolni, mert nekem és azoknak az embereknek, akikből egy picit is többet nézek ki annál, minthogy kettő darab agysejtjük van, nem kellene ragozni, hogy ez egy mennyire világtól elrugaszkodott elképzelés. Adott esetben még előfordulhatna ilyen blődség is, de hogy ezt külön cáfolgatnom kellene? Nem tudom… de látni kell, hogy mi a pletyka, a szóbeszéd, és így is hivatkoznak rá, és én is így kezeltem a dolgot. Márpedig arra nem érdemes túl sokat áldozni.

DH: Bízzunk benne, hogy ezt akkor már a jobbikhoz közeli hírportál munkatársai is tisztán kezelik és tudják…

Ander Balázs: Ne-ne-ne… Ne nagyon kerekítsük ki, hogy ez egy Jobbikhoz közeli hírportál. Az, hogy valaki engem szeret, az számomra egy pozitív dolog. Ennek roppant mód tudok örülni. Viszont ha itt valaki valamihez köthető, akkor az a 200 milliárd forint, amit a kormánypártok a saját propagandájukra tudnak ilyen vagy olyan formában fordítani. Az, hogy egyesek számára az a médiatúlsúly és gőzhenger, ami megfigyelhető Magyarországon, az olyan mértékben elfogadhatatlan, hogy valaki mellett le kell, tegyék a garast, az nem jelenti azt, hogy az egy párthoz konkrétan köthető orgánum.

DH: Jó, hát nyilván véletlen, hogy éppen Lukács László György jegyeztette be annak idején ezt a domain – nevet, aki a Jobbik országgyűlési képviselője volt. De haladjunk tovább akkor az ellenzéki úton. Túl sok minden nem körvonalazódott még ezzel kapcsolatban, százalékszámításokba viszont már bocsátkoztak. Most mit lehet tudni? Technikai vagy esetleges közös jelölti együttműködésben gondolkodik a Jobbik a többi ellenzéki párttal? Korábbi elnökségi határozatok már vannak, amelyek egyértelművé teszik, hogy ki az, akivel együtt lehet működni és ki az, akivel nem. Az EP választáson külön listán indulnak, ez nyilvánvaló, de mi van a helyhatósági résszel?

Ander Balázs: A hídon akkor kell átmenni, amikor odaértünk, hogy klasszikusokat idézzek. Meg kell nézni a számokat. Barcson ez egészen konkrétan 37% körüli eredményt jelez a kormánypártok számára mind polgármesteri, mind pedig egyéni képviselői szinten. Nem kell ezt egyébként túlságosan túlragozni. Világosan látszik, hogy az itt élő embereknek, 60 vagy 60 és egynéhány százaléka valami másban gondolkodott. Az ellenzék adott esetben tud egy értelmes kompromisszumot kötni egymással, akkor ez a bástya is elhódítható a kormánypártoktól, de ez még nagyon-nagyon messze van.

DH: Tart-e még annak az elnökségi határozatnak az érvénye, amelyet éppen Ön tett közzé? Egy Szabó Gábor pártigazgató által jegyzett levélben, amelyben Volner János volt ugyan a fő ügy, de a levél úgy fogalmaz, hogy „az elnökség kizárta már az MSZP-vel, DK-val, Momentummal való országos összefogás lehetőségét. A DK-val és az MSZP-vel még önkormányzati szinten sem tartjuk ezt elképzelhetőnek.” Sneider Tamás és Bana Tibor nyilatkozataira hivatkozik ebben a levélben a pártigazgató. Még ez is formálódhat?

Ander Balázs: Az egészen biztos, hogy a logó az sehol nem szerepelhet egymás mellett ezekkel a pártokkal. Az, hogy ott helyben emberekről és nem pártokról lévén szó, ki mennyire tud megegyezni és koordinálni mondjuk ezt a jelöltállítási folyamatot, az megint egy másik kérdés. Tehát olyasféle koalícióról senki ne álmodjon rémeket, amelyben ezek a pártok így közösen szerepelnének.

DH: Tehát nem közös jelöltekben, hanem koordinációban gondolkodnak?

Ander Balázs: Helyi választásokról van szó. Adott esetben, hogyha van egy olyan civil szerveződés, amelynek jelöltjei mindenki számára elfogadhatóak, akkor nem biztos, hogy ennek kerékkötője lennék. De nyilvánvalóan ez még messzebb van, mint az EP- választás, addig azért a Dráván is sok víz lefolyik.

DH: Lehet ez a Mindenki Magyarországa Mozgalom is, amihez csatlakozni tudnak?

Ander Balázs: Én a Mindenki Magyarországa Mozgalom barcsi ténykedéséről semmit nem tudok.  Egy bizonyos: ha van egy olyan jelölt, akinek a személye mindenki számára elfogadható, akkor csak azért, mert ezt az adott jelöltet „X” párt támogatja… még egyszer hangsúlyozom: nem én leszek az, aki ezt az együttműködést megakadályozza.

DH: Indul-e polgármester-jelöltként? Hiszen volt arra precedens, hogy megmérettette magát. Vagy ez is túl távoli?

Ander Balázs: Ez még nagyon-nagyon távoli. Itt arra is gondolni, kell, de ez csak egy felvetés a sok pro és kontra érv mellett, hogy Nagyatádon én magam több voksot kaptam, mint Barcson. Nyilvánvalóan a nagyatádi polgárok azok nem azért szavaztak rám, hogy Barcson legyek polgármester, hanem azért, mert azt szerették volna, hogy az Országgyűlésben én képviseljem őket. De még egyszer mondom, ez csak egyetlen szempont, sok szempontról lesz majd itt szó, amikor kikristályosodik az, hogy mi lenne a legideálisabb megoldás ahhoz, hogy ezeket a vidéki bázisokat el tudjuk hódítani a kormánypárttól.

DH: Mi lesz ennek az egyezetésnek a menetrendje nagyon röviden?  EP választásra készül a többi párt is, eztán kerül napirendre ez a kérdés?

Ander Balázs: Ön most menetrendet kérdezett, én meg ilyet nem mondhatok. Nem mondhatom azt, hogy holnap délután kettő órakor itt meg ott ezzel és ezzel az emberrel fogok leülni és egyeztetéseket folytatni. Nyitott vagyok, ennyi az egész. Ugyanúgy, ahogy reményeim szerint a többi közéleti szereplő is itt a térségben, Dél-Somogyban, Nagyatádon, Barcson. Beszéljünk a dolgokról, ez az első lépés.

DH: Várjuk a fejleményeket.  Ander Balázs, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője. Köszönjük szépen.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2020. március 23.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!