80 éve alakult az első barcsi evezős és úszó egyesület

1928-ban illetve 29-ben két új egyesület is alakult Barcson, mely felvállalta a Dráva hasznosítását, a szabadidő hasznosítását, egyik a barcsi Szabadevezős Egyesület volt, a másik pedig a Barcsi Fürdő Egyesület-hangzott el az eheti honismereti előadáson, Barcson. Rózsás Márton előadó azt is elmondta, hogy ezek a szervezetek 1930-ban Fürdő Egyesület néven egyesültek.
 

A helytörténész a Városi Könyvtárban tartott ismertetője során a pilicai településrész kialakulásáról és annak fejlődésében szerepet játszó mederrendezésről, fűrészgyárak idetelepüléséről, híd építésekről valamint a drávai vizi-sportélet alakulásáról is beszélt.
Mint mondta, rendszeresen szerveztek evezős versenyeket, úszóversenyeket a két Dráva híd közötti szakaszon. Az első versenyeket azonban még a Széchenyiek szervezték. A nemzetség 1924-től tartott itt rendszeresen sport versenyeket. Ezek csúcspontja az 1927-es évi volt, amikor egy jubileum kapcsán különösen nagy lendületet vett ez az egész drávai sportélet és ettől kezdve rendszeressé vált a drávai sportolás. A gazdasági válság következtében azonban először csak csökkent a lelkesedés és a részvétel, majd maga a fürdőturizmus is, és végül is megszűnt az egyesület.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!