75 éve deportálták a barcsi zsidókat

75 éve annak, hogy elindultak a barcsi, és Barcs környéki zsidókkal a vonatok a település vasútállomásáról. Valkó Gyula, nyugalmazott főjegyző naplójában ez szerepel: 1944 v 28 "a barcsi zsidókat internáló táborból mind elvitték, de senki nem tudja hova".
Az esemény évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak a barcsi izraelita temetőben, június 2-án. Az elhurcolt mártírok előtti tisztelgés, budapesti rabbi vezetésével, 10 órakor kezdődik a Vasvári Pál utcai sírkertben.

 

A magyar Nemzeti Levéltár adatai szerint a Zsidóellenes, antiszemita eseményekre 1938 után került sor Somogyban. A folyamatosan életbe lépő zsidótörvényekkel megkezdődött a zsidóság ellehetetlenítése, gazdasági tönkretétele. A pusztító folyamatot az 1944. évi deportálások zárták. A somogyi zsidóság őrizet alá helyezése 1944. áprilisának végén, Barcson vette kezdetét. A barcsi gyűjtőtáborban fogva tartottak Auschwitzba deportálása előtt néhány nappal a közigazgatási hatóságok Tabon (a Tabi, Lengyeltóti és Marcali járásokban élő zsidók számára) és Kaposváron (a Kaposvári, Barcsi, Csurgói, Igali, Nagyatádi és Szigetvári járásokban élő zsidók számára) felállították a zsidók kényszerlakhelyét, a gettót. Július 3-án a tabi gettó lakóit átszállították Kaposvárra. A vármegyeszékhely gyűjtőtáborában – a kaposvári tüzérlaktanyában – július első napjaiban körülbelül 5100 fő zsúfolódott össze. 1944. július 5-én a Kaposvárra összegyűjtött megalázott, megvert és kirabolt somogyi zsidókkal elindultak a vonatok Auschwitzba. A két szerelvényt Kassáig csendőrök kísérték.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!