Kerékpáros tragédia kapcsán figyelmeztet a rendőrség

Kerékpáros baleset

Újabb kerékpáros baleset miatt adott ki figyelmeztetést a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A tragédiák elkerülése érdekében a láthatóság növelésére hívja fel a figyelmet a hatóság.

Tegnap Gyékényes és Zákány között egy személygépjármű vezetője – eddig tisztázatlan körülmények között – elütött egy 40 éves kerékpáros férfit, aki a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A helyszínen felmerült adatok alapján kiderült, hogy a biciklis férfi a kerékpárút ellenére az úttesten haladt és láthatósági mellényt nem viselt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a fentiekre tekintettel felhívja a figyelmet arra, a közúti balesetek megelőzése érdekében rendkívül fontos a láthatóság növelése. A láthatóság érdekében a kerékpárt fel kell szerelni:

- egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

- egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

- elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és

- legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).

A kerékpárosnak is láthatónak kell lenni, a vényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül sötétedés után vagy rossz látási viszonyok között kötelező! Az első és a hátsó lámpa elhelyezhető a kerékpároson is, amely lehet folyamatos vagy villogó fényű.

Továbbá arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a - KRESZ-ben meghatározottak alapján – “gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja, és nem veszélyeztetheti. Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki a kétkerekű kerékpároknak, a kerékpárúton vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedni. Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, és az úton kerékpárnyomot is kijelöltek – ha a közúti jelzésekből más nem következik – a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek.”

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a fentiekben említett jótanácsokkal kíván balesetmentes közlekedést!

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!