Beindult a hulladékfeldolgozó Barcson

Barcsi hulladék udvar

Három gyűjtőkocsira való hulladékot tömörít egy járműre az a gépsor, amelyet Barcson indítottak be. Ha tömörítik a szemetet, olcsóbban tudják tartani a szállítási árat is - emelte ki az üzemlátogatáson az üzemeltetési igazgató. 

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program 313 település 425 000 lakosának, 170.000 tonna hulladékát kezeli évente. Marcali, Nagyatád, Villány, Bóly, Siklós, Sellye térségét öleli fel. Kiteljesedik a szelektív hulladékgyűjtés a régióban és minimálisra redukálódik a hulladéklerakóba kerülő rész. A hulladék mintegy 70-75%-a recirkulál, azaz hasznosításra dolgozzák fel. A  jövő év elején megnyílik a hulladék udvar is. Ide szállíthatják be a barcsi lakosok a papír, üveg és zöld lombos hulladékokat. Mind eközben helyi munkahelyek is születtek, a válogatóműben két hónapja foglalkoztatják és tanítják be az új dolgozókat.

Karvalics Ottó társulási alelnök hangsúlyozta: nincs szükség még egyszer olyan szemétkupacra a város határában, amilyen a régi lerakó volt. A beruházás nagy részét barcsi vagy barcsi kötődésű cégek végezhették el. Közben érkezett az első hulladékszállító tehergépkocsi, beindították a vízpermetező ventillátorokat, amelyeknek az a célja, hogy az ürítéskor a kiporzást lekössék.

A válogatóműben a hulladékválogatásra szalagos felvonó hordja fel a hulladékot, amelyet a kiképzett barcsi asszonyok és férfiak válogatnak a szalag mellett. A kiválogatott anyagfajtánkénti hulladékot egy speciális gép bálákká préseli és így kerülnek a feldolgozásig tárolásra. Üzemegységenként külön válogatják a hulladékot, hiszen a hasznosított mennyiség az adott település hulladékszolgáltatási díjába épül majd be haszonként. Ha szelektíven gyűjt egy-egy város, akkor a szemétdíj is alacsonyabb lehet.

 

amelyet a kiképzett barcsi nők és férfiak végzik szalag mellett. A kiválogatott anyagfajtánkénti hulladékot egy speciális gép bálákká préseli és így kerülnek a feldolgozásig tárolásra.

 

/P.R./

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!